Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínség számítás, feltételes valószínűség

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
602
Egy munkásra van szükségünk. Két brigád közül választhatunk. Az első brigádban van 5férfi és 3 nő, a másodikban pedig 3 férfi és 7 nő. Véletlenszerűen kiválasztunk egy brigádot és belőle egy munkást.
a, Mennyi a valószínűsége hogy a kiválasztott munkás nő?
b, Mennyi a valószínűsége hogy az első brigádot választottuk ha, nő a kiválasztott munkás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Valószínűség
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Események:
E = Elsőből választunk
M = Másodikból választunk
N = Nőt választunk

Véletlenszerűen választunk brigádot, ezért:
P(E) = 1/2
P(M) = 1/2
(E és M együtt teljes eseményrendszer, hisz nem választhatunk másból brigádot)

A brigádból véletlenszerűen választunk munkást, ezért:
P(N|E) = 3/8
P(N|M) = 7/10

a)
Teljes valószínűség tétel:
`P(N) = P(N|E)·P(E) + P(N|M)·P(M) = ...`

b)
Bayes tétel:
`P(E|N) = P(N|E)·(P(E))/(P(N)) = ...`
0