Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az oldal használatáról, a közös munkáról

600
Kedves kérdezők!

Néhány jótanács a hatékony együttműködéshez: (természetesen akinek nem inge...)

- A kérdés legyen jól olvasható. Ne az órán levakart macskakaparásokat fényképezzétek be (csak akkor ha olvasható mások számára is), ha már veszitek a fáradságot a fotózásra, akkor írjátok le szépen és azt tegyétek fel.
Ha nem tudsz képleteket beírni a kérdésbe, akkor is jó a fotó a könyvből/füzetből (esetleg tábláról). A fénykép ha lehet, a feladatot célozza meg, ne pedig bogarászni kelljen, hogy melyik kérdés az (ajánlom a szerkesztőprogramokat vagy a célirányos fényképezést). Ha lehet, nem legyen túl homályos, senkinek se folyjon ki a szeme néhány feladat miatt.
A képek feltétele után ellenőrizzétek, hogy egyáltalán sikerült-e feltenni a képet (sokszor lemarad és mindenki csak néz: a kérdező, hogy nincs válasz; a válaszoló meg, hogy nincs kérdés), továbbá hogy olvasható-e.

- Ne egy komplett munkafüzetet, feladatsort rakjatok fel egy kérdésben, mert átláthatatlan állandóan lapozgatni; célravezetőbb minél tagoltabban, egy kérdésben egy, két; legfeljebb három kérdést. Ugyanakkor megnő a valószínűsége, hogy választ is kaptok, ha nem is mindenre, de az is segítség, ha néhány feladatra kaptok választ. A komplett feladatsorokra nagyon kis eséllyel kaptok választ.

- A sűrgős, SOS, fontos, azonnal, máris, este hétig kell beadnom... ezektől nem lesz kész hamarabb; csak akkor, ha éppen ráér, aki hajlandő válaszolni. A válaszolónak nem sürgős.

- A 'fizetek érte', 'ne légy gEC| b@$ß^*+ segíts...', nem gyorsítja a válaszokat. A 'nincs rá időm' , azt nagyon sajnáljuk, sírunk is sokat miatta, hogy túl vagytok terhelve.

- Egy témakör cím, hogy rakjunk fel ilyen feladatokat és oldjuk meg.... ez se túl hatékony, gondolod, hogy találunk ki feladatokat, amit megoldogatunk.

- Fogalmak, definíciók máshol is megtalálhatók az interneten; az itt előforduló segítők se tudnak jobban fogalmazni.

- Esszé, ppt nem rövid feladat; az osztálytársakkal próbáljatok meg együtt dolgozni, senki sem szán rá több órát.

- 'A tanárom is nézi az eházit...' hát az pech, akkor más fórumon kell segítséget kérni.

- 'Arról kell írni, hogy miért ezt a főiskolát választottam (Általános iskola/fejtörő kategória). Ezek tetszenek a legjobban, kb annyit lehetne írni hozzá, hogy azért választottam, mert akkora géniusz vagyok, hogy a középiskolát ki tudom hagyni. Egyébként tényleg fejtörő, erre csak a kérdező tudja a választ.

- "Szerkessz egy háromszöget, ahol adva van `alpha`, a oldal, stb..." a lépéseket el tudjuk magyarázni, de a füzetedbe nem tudunk rajzolni; videót meg csak a kedvetekért nem sokan fognak készíteni, marad a keresgélés.

- Fontos a helyes témakörválasztás; ha nem jó tantárgyat jelölsz meg, lehet hogy aki épp tudná a választ a magfúzióval kapcsolatban, nem olvassa, mert ének témakört választottál. Ugyanez még az iskolával kapcsolatban is; attól, hogy nehéznek gondolod a kérdést, ne jelöld főiskolás kérdésnek, ha általános iskolás vagy, mert lehet, hogy főiskolás szintű választ fogsz kapni és attól nem leszel okosabb, pedig lehet, hogy általános iskolás szinten is el lehetett volna magyarázni.

- A kérdésed címe: Ahogy oda van írva: Max. 1 rövid mondat. Ne az legyen, hogy: 'Meg fogok bukni', mert azon úgyse tudunk segíteni. De semmiképp ne a kérdést írd be ide, mert az pedig a válasz írásakor nem látszik. Akkor tehát mi legyen a kérdésed címe?

Témakör, esetleg osztály. Néhány példa:

Algebra 6.o.; Exponenciális egyenlet 11.o; Kiegyezés 10. o., optika 8.o., térfogatszámítás 5.o.; mondatelemzés; Német teszt

- A kérdést a 'Kérdésed' ablakba kell írni. Az nem baj, ha már van ötleted és pl nem jön ki az eredmény, azért vagyunk, hogy segítsünk; nyugodtan leírhatod, hogyan gondolkodtál.

Az oldal alapvetően a segítségnyújtás miatt van, a kérdés megválaszolása, megoldása csak extra segítség. Ezért ne erőszakoskodjatok, hogy 'de mennyi lett az eredmény, számold már ki' (számold ki te, a te házid).

A válaszadókról, válaszokról:

- Ha úgy érzed, hogy a válasz egyben megoldás is; esetleg megmentett egy egyestől vagy házi feladat-hiánytól, akkor ne legyél rest és minimum köszönd meg. Ezt többféleképpen megteheted:

1. Kommentben odaírod, hogy Köszönöm (mosoly, szivecske fakultatív)

2. Van egy kék színű gomb, rá van írva, hogy köszönöm. Ezt akkor is használhatod, ha nem trollkodással van tele és valamit segített a megoldásnál.

3. Van ott még egy gomb, szép nagy és zöld színű; beleírva, hogy megoldásnak jelölöm. Ezt akkor használd, ha elégedett vagy a válasszal, örülsz, hogy kaptál segítséget, talán egy kicsit okosabb is lettél.

Ez a válaszolóknak is jól esik; elismered a munkájukat, a segítségüket, segítőkészségüket; az esetleges jó megoldásért kapott ötöst vagy piros pontot neked írják be, nem nekünk.

Néha a válaszadók is tévednek; elszámolják vagy eltévesztik, mi is emberek vagyunk, tévedhetünk, téveszthetünk. Attól, hogy megoldásnak jelöltél valamit, az még lehet megoldás akkor is, ha nem jó. (Nem az van írva, hogy jó megoldás, hanem csak annyi, hogy megoldás, legfeljebb rossz).

A kérdezők és egyéb kíváncsiskodók megnyugtatására:

A válaszadók ezért nem kapnak semmit, nincs pénzjutalom, se nyalóka, se kitüntetés; mindenki önszántából válaszol, így aztán nem érdemes értelmetlen kérdésekkel elárasztani a fórumot és gyorsan megválaszolni, mert senkit nem érdekel és az az általános tapasztalat, hogy úgyis hamar megunja aki ilyennel szórakozik.

Próbáljunk meg hatékonyan együttműködni!

Köszönöm a segítők nevében is (Ha már eddig eljutottál nem csak úgy, hogy a végére lapoztál, az is valami).

Nem kell válaszolni, de előre is köszönök minden építő hozzászólást, észrevételt, ami előreviszi mindenki munkáját.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
19
Általános iskola / Egyéb

Válaszok

4
Mindenkinek tanulságos!
Módosítva: 1 éve
13

Remek lett!

Tökéletes megfogalmazás, átlátható, 100%-ban egyetértek, esetleg valami "útmutatásnak" is lehetne használni, rögzíteni az oldalon, vagy mielőtt belépünk az oldalra ez az üzenet fogadjon.

A személyes kedvencem a "nincs rá időm", mindig jót mosolygok rajta.

Jó pár ember nevében beszéltél.
11

Nagyon szépen összeszedted, jól megfogalmaztad, teljes mértékben egyetértek vele! Ajánlom, hogy mindenki olvassa el, mert tanulságos, és érdemes megfogadni az itt leírtakat! Az előző válasza, hogy belépéskor ez az üzenet fogadjon, az nagyon jó ötlet, támogatom, ha van rá mód, akkor az jó lenne! Sok ember nevében mondhatom szerintem, hogy köszönjük ezt a kiírást!
7

Még annyit tennék hozzá, ha látja a kérdés kiírója, hogy a választ éppen írják neki, ne törölje már a kérdést! Tudom, hogy már többeknél előfordult ez a probléma, és most én is így jártam: írom a választ, sok számolást igényelt, sokat kellett gépelnem, mire pedig beküldeném, törölve a kérdés. Nagyon bosszantó, hogy így hiába volt a munkám. Kérem, ezt mellőzzük!! Ha közben sikerült is megoldani, hagyd kint a kérdést, hogy a válaszadó munkájának legyen értelme! Ezen kívül lehetséges, hogy később valakinek még hasznos lesz az a megoldás.

Köszönöm, ha a továbbiakban figyelembe veszi ezt minden kérdező!
2