Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség kellene ebben a feladatban...nagyon belezavarodtam

Főoldal » Középiskola » Matematika
528
Egy táblára felírtuk 1-től 22-ig az egész számokat. Ezután egy lépésben kiválasztunk két számot, letöröljük őket és helyettük felírjuk a különbségük abszolútértékét. Bizonyítsuk be, hogy a táblára utoljára felírt szám páratlan.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha páros számunk van, akkor páratlan számú kiválasztás lesz:

- két szám esetén a különbség |1-2| = 1

- három szám esetén: |1-3|= 2 és |2-2|= 0 vagy |1-2|=1 és |1-3| = 2 vagy |2-3|=1 és |1-1| = 0

- négyre már nem írom fel a lehetőségeket, de azt látjuk, hogy a páros számú műveletek végére mindig páros számot, a páratlan számú műveletek végére páratlant kapunk.

- Egyet megnézhetünk négyre, de a szám párosságát úgyis megnézhetjük, hogy kivonjuk egymásból mindet és amilyen lesz az eredmény, olyan lesz a szám minden esetben párosságot tekintve. |4-3-2-1| = 2.
1