Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítenétek megoldani ezt a 8.-as matek feladatot?

153
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Nagyon fontos lenne!!
0

Üdv!

Nem teljesen értem a kérdést magát, mert a definíciókat kell csak elővenni, majd berajzolni, aláhúzni, karikázni, de leírom, ami esetleg kérdés lehetett.
Sajnos a képen nem látszanak rendesen az esetleges derékszögek, mert felülről van fényképezve, de tippelek, és aszerint írom. Az f-et téglalapnak veszem, tehát minden szöge derékszög, csak nem látszik. Az a bizonytalan, ha az húrnégyszög lenne mégis, a kép ellenére, akkor őt a nagy Nből át kell helyezni a T-be...tehát ha a két szára azonos. Innen nagyon nem tűnik azonosnak, de akkor a h-val azonos, ezért merült fel bennem. A kérdést nem tudom, pontosan mi, így leírom végig. A tengelyesen tükrösekbe kell rajzolni egy vonalat, tehát a b-be akárhova, keresztbe, hosszába, balsaroktól jobb vagy jobbtól bal le...bárhova. Azt jelenti a tükrösség, hogy odahúzol egy vonalat mint egy tükör, és ugyanaz lesz a tükörképe, mint az eredeti...tehát a b,e,g,f-be kell húzni...tehát b-be bárhova, e-be mondjuk vízszintesen a felénél, g-be mondjuk keresztbe (pl balfentről jobb lentre), f, ha téglalap, csak a rajz torz, akkor függőlegesen, vizszintesen felénél.
Karikázni a b,d,f,g-t kell, aláhúzni a b,e,g-t. Venn diagrammba berajzolni ezeket szépen (rajzolok vmit és csatolom), az igazhamisak pedig egyértelműek a 0pont alapján, de a halmazokból is látszik, hogy H,I,H,I
(1. a paralelogrammák általánosságban nem tengelyesen szimmetrikusak, cska ha négyzet,téglalap,rombusz....pl a d ilyen
2. a deltoidok mindig tengelyesen szimmetrikusak, minimum félbevágható
3. tengelyesen szimmetrikus négyszög a deltoid mellett például a rombusz is, ami nem deltoid, nyilván, hiszen a szemközti oldalai egyenlőek, nem a szomszédos (hacsak nem négyzet :) )
4. ha paralelogramma, akkor szemközti oldalak egyenlőek, párhuzamosak, ha deltoid, akkor a szomszédosak is páronként, ez pedig pont a rombusz)
Ismétlem, a képet úgy készítem, hogy az f az téglalap, tehát merőlegesek az oldalai. Ha nem függőlegesek a szárak a lapon (ezt Te látod csak), akkor azt át kell tenni a közös részről a P-be kizárólag. Illetve csak hirtelen összedobtam, hátha az is kérdés, nem jól látszanak, úgyhogy elnézést, ha elnéztem valamit.
Módosítva: 1 éve
0