Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
421
30 dm3 vízben, 20C-on 1,00g ezüst-kromát oldódik. Mekkorák az egyensúlyi ionkoncentrációk, és mekkora az oldhatósági szorzat értéke?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Az oldódás során a folyadék térfogata nem változik.

n = m/M = 1,00 g / 331,73 g/mol= 3,01·10-³ mol

A telített ezüst-kromát oldat:
c = n/V = 3,01·10-³ / 30 dm³ = 1,00·10-⁴ mol/dm³

Az egyensúlyi ionkoncentrációk sztöchiometriailag rendezve:
Ag₂CrO₄ → 2Ag(+) + CrO₄²-
1,00·10-⁴ → 2,00·10-⁴ 1,00·10-⁴

Ebből kiszámítható az oldhatósági szorzat:
L = [Ag+]² · [CrO₄²-] =
(2,00·10-⁴)² · 1,00·10-⁴
L = 4,00·10-¹²
2