Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell megoldani az alábbi kémia emelt színtű feladatokat? Le tudná nekem valaki érthetően vezetni?

417
1. Hasonlítsa össze az ammónia és a hidrogén - jodid moláris tömegét és forráspontját! Adja meg az adatok közötti összefüggés anyagszerkezeti magyarázatát!

2. Rejtvények gyakori kérdése a katód ,,töltése". Van-e egyértelmű válasz erre a kérdésre? Miért? Jellemezze ebből a szempontból a galváncella és az elektrolizáló cella elektródját!

3. Az ammónia ipari szintézisét kb. 450 °C-on, vaskatalizátor alkalmazása mellett, 30 MPa nyomáson végzik. Mi indokolja a fent említett hőmérséklet, nyomás, illetve a vaskatalizátor alkalmazását?

4. A salétromsav előállítása során a nitrogén-dioxid elnyeletését levegő jelenlétében végzik. Miért? (megfelelő reakcióegyenlettel)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1, A moláris tömegeket megtalálod és/vagy kiszámolod. A forráspontokat is (internet, függvénytáblázat; de inkább az utóbbi, mert gondolom érettségin nem sok alkalom van intenetezni). Továbbá érdemes utánajárni a másodlagos kötéseknek (H-kötés, van der Waals)

2, Van egyértelmű válasz: Ha galváncellaként vizsgáljuk, akkor pozitív; ha elektrolizáló cellaként, akkor negatív. Miért? Röviden: Nem egyszerű röviden, de ha egy mondatban kell, akkor a katódon redukció, az anódon oxidáció van mindkét esetben; a galvánelem reakciói önként végbemenő folyamatok; az elektrolízis egy külső tényező hatására megy végbe; a galvánelemnél a katódon pl a fém lesz az oldatban levő fémionokból, ezért lesz pozitív töltésű; elektrolízis esetén; mivel a katódhoz mennek a kationok, hová mennek a kationok? a negatív töltés felé, ezért negatív a katód.

3, Az hogy hány fok meg mekkora nyomás, az tapasztalat, szerintem a vaskatalizátor is, az talán a felület miatt szükséges. A nitrogén normál vagy standard körülmények között igen stabil, gondoljuk a hármas kötések erősségére; de a hidrogén se túl labilis (de azért annyira nem stabil, mint a nitrogén). Ha csak úgy szobahőmérsékleten összeeresztenénk öket, nem sok változást tapasztalnánk. Ezért kell a nagy nyomás és magas(abb) hőmérséklet.

4,

Mert kell hozzá oxigén is.

4 `NO_2` + `O_2` + 2 `H_2O` `rightarrow` 4 `HNO_3`

A nitrogén-dioxidban a nitrogén oxidációs száma +4, a salétromsavban +5, oxidálni kell, erre az oxigén alkalmas. Valójában ez csak a végső folyamat, ammónia oxidációjával állítják elő, ami levegő (és nem utolsó sorban víz) jelenlétében történik, na és persze katalizátor is szükséges a folyamathoz.
0