Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene kémiaból?Tömegrészarányt tanultuk.

Főoldal » Középiskola » Kémia
432
Valamely anyag 200 g mennyiségű vizes oldatához, amelyben ennek az anyagnak a tömegrészaránya 20%, először 30 ml vizet adtak, majd további 20 g ilyen anyagot oldottak fel benne. Számítsátok ki az anyag tömegrészarányát a képződött oldatban!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

A kiindulási oldat

100 g-jában van 20 g oldott anyag

200 g oldatban van `200/100*20` = 40 g oldott anyag

Hozzáadjuk a 30 ml (30 g) vizet és a 20 g oldott anyagot. Az oldat mennyisége 30+20 = 50 g-mal, az oldott anyag mennyisége 20 g-mal növekszik. Az új oldat:

200+50 = 250 g-jában van 40+20 = 60 g oldott anyag.

100 g oldatban lesz tehát `100/250*60` = 24 g oldott anyag.

Az új oldatunk 24 tömeg%-os. (ugyanaz, mint a tömegrészarány, de inkább a tömeg%-ot használják).
0