Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Reakciósor

170
Segítenétek ezt a feladatot megoldani? Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

Először savanyítsuk meg az oldatot és figyeljük a változást. Ha alul van valami (a bórsav vízben nem oldódó csapadék); ha felül (gázfejlődés, `CO_2`, szénsav). A borát és karbonát megvan, ha volt borát, szűrjük; ha volt karbonát, kis melegítéssel kiűzhetjük a szén-dioxidot. Olyan savat használjunk, amivel nem viszünk be a még lehetséges anionok közül semelyiket, legyen a sósav.

`B_4O_7^(2-)` + 2 `H^+` + 5 `H_2O` `rightarrow` 4 `H_3BO_3`

`CO_3^(2-)` + 2 `H^+` `rightarrow` `CO_2` + `H_2O`

Jöhet a foszfát kimutatása: bárium-vegyülettel kicsaphatjuk a foszfátot; majd ezt is szűrjük. Annyi a trükk, hogy vissza kell lúgosítani az oldatot minimum semlegesig, ezt még a bárium-oldat hozzáadása előtt tegyük meg.

`PO_4^(3-)` + `Ba^(2+)` `rightarrow` `ul(Ba_3(PO_4)_2)`

Már csak a nitrát és a nitrit maradt; a nitrátot olyan reakcióval kellene, ami nem redukál, mert abból nitrit lesz, az bukta.

Akkor érdemes először a nitritre rámozdulni, én a Griess-Ilosvay reagenssel próbálkoznék, szulfanilsav és alfa-naftilaminnal adja a színreakciót. De ezzel csak kimutatni illetve meghatározni lehet, kvantitatíve elválasztani nem lehet. Esetleg úgy lehetne, hogy hozzányomod a Griess-Ilosvay-t, a nitrit mérhető. Ezután leredukálod savas közegben az egész rendszert valamilyen fémen (Fe, Zn) és megint megméred a nitritet, ha van különbség a két mért érték között, akkor nitrát is van a rendszerben.

A szulfanilsavval a nitrit diazónium-vegyületet képez, ehhez ha hozzájön az `alpha`-naftilamin (vagy ehhez hasonló amin) azt azovegyületté alakítja, így egy élénk színű oldatot kapunk, pl. fotométeren mérhető.

Az utolsó kettő leválasztására vagy elkülönítésére nincs ötletem.

A Griess-Ilosvay reagensre keress rá, most nincs kedvem rajzolgatni.
0