Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek szögfelező tétel kiszámítása

Főoldal » Középiskola » Matematika
480
Valaki tudna segíteni? Nagyon nem értem, hogy mi van. Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

Szögfelező-tétel: A háromszög szögfelezője a szemközti oldalt a szomszédos oldalak arányában osztja.

`a/b` = `x/y`

(Egy ábra azért sokat segítene)

Az első sorban x-et kiszámolod az x+y és y ismeretéből (talán 11-7 = 4). Ezután már a-t nem lesz nagy művészet kiszámolni:

a = `(x*b)/y` = kiszámolod.

A második sorban ismered `a/b`-t (`3/2`); ugyanennyi lesz `x/y`

Valamint tudod még x+y-t is.

Két egyenlet két ismeretlennel:

I: `x/y=3/2`

II: x+y = 15

I: x = `3/2*y`

II: `3/2*y+y=15`

`5/2*y` = 15

y = `(15*2)/5` = 6

II: x = 15-y = 15-6 = 9
0