Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Munkavégzéssel kapcsolatos feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2171
1 feladat. Két munkás üvegkancsókat fúj .Az első három óra alatt 8 kancsót készít,míg a másik 6 óra alatt végez ugyamennyivel.Hány óra alatt készítenek el 8 kancsót ketten együtt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyik munkás óránként 8/3 kancsót készít. A másik óránként 8/6-ot.
Összesen kell 8. Ez ismeretlen idő alatt lesz kész, nevezzük x-nek.
Tehát az első munkás az x idő alatt x*8/3 kancsót fog gyártani, a második x*8/6-ot és ez a kettő fog kiadni 8-at.

Leírod képletbe:
8/3*x + 8/6*x = 8

Összeadod a két törtet:

24/6*x = 8

4*x = 8 - tehát látszik, hogy ketten együtt 4 kancsót csinálnak egy óra alatt

Ebből meg kijön az, hogy 8/4 óra kell nekik ahhoz, hogy 8-al végezzenek, magyarul 2 óra.
0