Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
440
Hogyan változik a MnO4-/Mn2+ rendszer oxidálóképessége, ha a mindkettő iont 1,00-1,00 mol/dm3 koncentrációban tartalmazó oldat pH-jat semlegesről pH = 1,00-re változtatjuk? MNO4-/Mn2+ Elektromotoros ereje: +1,52V
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
ε = ε⁰ + 0,059 /5 · lg [MnO₄-]·[H+]⁸ / [Mn²+]
Ha: [MnO₄-] / [Mn²+] = 1 és a pH = 7
Akkor → [H+] = 10-⁷ mol/dm³
Ebből:
ε = 1,52 + 0,059 / 5 · lg(10-⁷)⁸ = 0,86 V

pH = 1-re csökken → [H+] = 10-¹ mol/dm³
ε = 1,52 + 0,059 / 5 · lg(10-¹)⁸ = 1,43 V

1,43-0,86 = 0,57 V → A potenciál értéke savanyítás hatására 0,57 V-tal nőtt.
1