Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladatok. Valaki tudna segíteni?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1081
1. Egy 5m hosszú, merev rudat a két végén alátámasztottunk úgy, hogy vízszintes helyzetben van. Az egyik végétől 2m-re 120kg tömegű terhet akasztunk rá. A rúd súlyát hanyagoljuk el. Mekkora erővel hatnak az alátámasztások a rúdra?

2. Egy 2,5 m hosszú rúd egyik végén 20 kg tömegű teher lóg. A rudat a másik oldalán, egymástól 1,5 méterre lévő ékekkel támasztjuk meg. Mekkora erőkkel hatnak a rúdra a támasztó ékek? A rúd súlyát hanyagoljuk el.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1,

Egy ábra sokat segít (Ábra)

Legyen először az egyik pont rögzítve, így felírhatjuk a forgatónyomatékot erre a pontra:

A: `2*1200-5*y=0`

y = `(2*1200)/5` = 480 N

B: `3*1200-5*x = 0`

x = `(3*1200)/5` = 720 N

2,

Ábra 2

Forgatónyomatékok:

A pontra: `1*200-1.5*y=0`

y = `133.dot(3)` N

Mivel `Sigma F` = 0, így az A pontban ható erő nagysága:

x = y+200 = `333.dot(3)` N

Az irányukat az ábráról leolvashatod.
1