Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lineáris függvény

162
Igaz-e, hogy az
∫ :×→2 harmad× -3, és a g: ×→3. -2harmad×
függvény grafikonja párhuzamos egymással?

A többi kérdés a képen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kérem valaki segítsen SOS, Ma kell leadni
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Reménykedem, hogy az a bizonyos `int` jel nem integrál jele akar lenni, továbbá a "kalkulus" nem tartozik az általános iskola matematika tananyagai közé. Sajnos a leírt képleteid sem egyértelműek a számomra. Amit értelmeztem belőlük az a következő:
`f(x):=2^(x/3)-3` valamint `g(x):=3-2^(x/3)` függvények grafikonjainak összehasonlítására kellene valamit mondani. (Most azon menjünk át, hogy ezeket a függvényeket `f: x mapsto 2^(x/3)-3` és `g: x mapsto 3-2^(x/3)` jelöléssel is megadhatták volna). A válasz ennél a feladatnál egyértelműen nem, mert a két grafikon egymás tükörképe lesz a megadott intervallumon.
Ahol a két grafikon képének a párhuzamosságán azt értjük, hogy létezik egy olyan eltolás az (x,y) koordináta-rendszer síkján, amelyben a két grafikon egymásra illeszthető.
Ez csak három esetben valósítható meg. 1./ Létezik olyan `c in RR` valós szám, hogy `g(x)=f(x)+c` alakra hozható, vagy 2./ Létezik olyan `c in RR` valós szám, hogy `g(x)=f(x+c)` alakra hozható, vagy
2./ Létezik olyan `c_1, c_2 in RR` valós számpár, hogy `g(x)=f(x+c_1)+c_2` alakra hozható.

A képre adandó válaszok a következők lesznek: 1/B ; 2/C; 4/B; 5/B-C-D.
A kép 3. kérdésére csak tippelni tudok (jelzőszám alatt mit értetek?) Az egyenes arányosság leírásánál szerintem elírás történt, mert y=x-4 egyenesről van inkább szó. Így A(6; 2) adódna, ha az A pont első koordinátája 6.
Módosítva: 2 éve
0