Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lineáris függvény

Főoldal » Általános iskola » Matematika
385
Igaz-e, hogy az
∫ :×→2 harmad× -3, és a g: ×→3. -2harmad×
függvény grafikonja párhuzamos egymással?

A többi kérdés a képen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kérem valaki segítsen SOS, Ma kell leadni
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Reménykedem, hogy az a bizonyos `int` jel nem integrál jele akar lenni, továbbá a "kalkulus" nem tartozik az általános iskola matematika tananyagai közé. Sajnos a leírt képleteid sem egyértelműek a számomra. Amit értelmeztem belőlük az a következő:
`f(x):=2^(x/3)-3` valamint `g(x):=3-2^(x/3)` függvények grafikonjainak összehasonlítására kellene valamit mondani. (Most azon menjünk át, hogy ezeket a függvényeket `f: x mapsto 2^(x/3)-3` és `g: x mapsto 3-2^(x/3)` jelöléssel is megadhatták volna). A válasz ennél a feladatnál egyértelműen nem, mert a két grafikon egymás tükörképe lesz a megadott intervallumon.
Ahol a két grafikon képének a párhuzamosságán azt értjük, hogy létezik egy olyan eltolás az (x,y) koordináta-rendszer síkján, amelyben a két grafikon egymásra illeszthető.
Ez csak három esetben valósítható meg. 1./ Létezik olyan `c in RR` valós szám, hogy `g(x)=f(x)+c` alakra hozható, vagy 2./ Létezik olyan `c in RR` valós szám, hogy `g(x)=f(x+c)` alakra hozható, vagy
2./ Létezik olyan `c_1, c_2 in RR` valós számpár, hogy `g(x)=f(x+c_1)+c_2` alakra hozható.

A képre adandó válaszok a következők lesznek: 1/B ; 2/C; 4/B; 5/B-C-D.
A kép 3. kérdésére csak tippelni tudok (jelzőszám alatt mit értetek?) Az egyenes arányosság leírásánál szerintem elírás történt, mert y=x-4 egyenesről van inkább szó. Így A(6; 2) adódna, ha az A pont első koordinátája 6.
Módosítva: 4 éve
0