Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 10. Osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
346
Valaki tudna nekem segíteni?
Holnapra kéne leadnom:/
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
3./ Ez tűnik a legegyszerűbb feladatnak. A deltoid szimmetriatengelye által meghatározott egyik félsíkon a deltoid oldalaihoz
hozzárendelhetők egy derékszögű háromszög oldalai. Itt alkalmazhatom a befogótételt, akkor egyrészt `b=sqrt(c_1*c)=sqrt(3*10)=sqrt(30)`, másrészt `a=sqrt(c_2*c)=sqrt(7*10)=sqrt(70)`.

4./Itt alkalmazhatónak tűnik a magasságtétel, miszerint `m_c=sqrt(c_1*c_2)`. Először megoldjuk a következő kétismeretlenes egyenletrendszert:
`{(,,frac{c_1}{c_2},=,3/2),(,,c_1*c_2,=,5^2):}`; azaz `frac{c_1*2*c_1}{3}=25`, ahonnan `c_1=frac{5*sqrt(3)}{sqrt(2)}` és `c_2=frac{5*sqrt(2)}{sqrt(3)}`. Majd `c=c_1+c_2=frac{5*3+5*2}{sqrt(6)}=frac{25*sqrt(6)}{6}`.
Végül a befogótételből adódik, hogy `b=sqrt(c_1*c)=sqrt(frac{5*sqrt(3)}{sqrt(2)}*frac{25*sqrt(6)}{6})=frac{5*sqrt(10)}{2}` és `a=sqrt(c_2*c)=sqrt(frac{5*sqrt(2)}{sqrt(3)}*frac{25*sqrt(6)}{6})=frac{5*sqrt(15)}{3}`

5./ Mivel `c_1+c_2=c` az elindulást jelentő kétismeretlenes egyenletrendszer a következő:
`{(,,(c_1)*(c_1+c_2),=,5^2),(c_1,+,c_2,=,15):}`; azaz `c_1=5/3` és `c_2=15-frac{5}{3}=frac{40}{3}`.
Mivel `b=5` és `c=15` ezért a befogótételből `a=sqrt(c_2*c)=sqrt(frac{40*15}{3})=sqrt(200)`.

6./ Mivel `(c_1+c_2)/2=6` és `m=5` ezért `c=12`. Az elindulást jelentő kétismeretlenes egyenletrendszer a következő alakot veszi fel:
`{(,,c_1*c_2,=,5^2),(c_1,+,c_2,=,12):}`; azaz `c1*(12-c_1)=25`; azaz `c_1^2-12*c_1+25=0`. Mivel ennek a másodfokú egyenletnek két pozitív megoldása van, ezért a feladatnak is két megoldása lesz.
Ha `c_1=6-sqrt(11)` és `c_2=6+sqrt(11)`, akkor `b=sqrt(66)-sqrt(6)` és `a=sqrt(66)+sqrt(6)`.
Ha `c_1=6+sqrt(11)` és `c_2=6-sqrt(11)`, akkor `b=sqrt(66)+sqrt(6)` és `a=sqrt(66)-sqrt(6)`.
Természetesen mind a két esetben `c=12`.
Módosítva: 4 éve
0