Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy mértani sorozat első három tagja ebben a sorrendben:

Főoldal » Középiskola » Matematika
483
sinα, sin2α és 2cos²α. Ennek a sorozatnak nem tagja a nulla és hányadosa negatív szám.
Számítsa ki a sorozat második tagjának pontos értékét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Akkor írjunk fel egy egyenletet:

`sin(2x)/sinx=(2cos^2x)/sin(2x)`

`sin^2(2x)=sinx*2*cos^2x`

`(2*sinx*cosx)^2=2*sinx*cos^2x`

`2*sinx*cancel(cosx)*cancel(2)*cancel(sinx)*cancel(cosx)=cancel(2*sinx*cos^2x)`

`2*sinx=1`

`sinx=1/2`

`x_1=pi/6+2*k*pi`

`x_2=(5*pi)/6+2*k*pi`

Akkor nézzük a sorozat tagjait:

I. Ha x=`pi/6`

`sin (pi/6)=1/2`

`sin(pi/3) = root()(3)/2`

Itt a sorozat hányadosa pozitív.

II. Ha x=`(5*pi)/6`

`sin(5*pi)/6` = `1/2`

`sin(5*pi)/3` = `-root()(3)/2`

A sorozat hányadosa negatív, ez lesz a megoldás. (`k in ZZ`)
-1