Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy háromszög csúcsai a derékszögű koordináta- rendszerben A(-1;4) B(7;-2) C(5;8).

Főoldal » Középiskola » Matematika
625
Számítsa ki, hogy az y tengely melyik pontjából látható derékszögben az AB szakasz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam egy képet a rajzról. Sejtésem szerint az az egyenes, ami a feladat szövegének megfelel, éppen az AB oldal felezőpontján megy keresztül.

Akkor az egyeneshez kell egy adott pont, ez legyen a C pont (5,8)
Kell még egy normálvektor, ami merőleges a most felírandó egyenesre.

Az AB oldal felezőpontjának koordinátái:
F(3, 1)
Ebből CF irányvektor: -2, -7
Normálvektor: 7, -2

Egyenletbe behelyettesítünk:
7x - 2y = 7x5 - 2x8
7x -2y = 35 - 16
7x - 2y = 19
0

Nem nagy dolog megoldasnak jelolni
0