Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
721
1) Mekkora tömegű 25,0 w%-os nátrium-karbonát-oldat segítségével közömbösíthető mara￾déktalanul 40,0 g 20,0 w%-os sósav? A végbement reakció rendezendő egyenlete:
…Na2CO3 + …HCl → …NaCl + …CO2 + …H2O


2)Mekkora tömegű 9,25 w%-os nátrium-szulfid-oldat reagál el maradéktalanul 25,0 cm3
1,03 g/cm3
sűrűségű 5,04 tömegszázalékos kadmium-nitrát-oldattal? A végbement reakció
rendezendő egyenlete:
…Na2S + …Cd(NO3)2 → …CdS + …NaNO3


3) Mekkora térfogatú 1,01 g/cm3
sűrűségű 1,00 w%-os ezüst(I)-nitrát-oldat reagál el maradéktalanul 15,0 cm3
1,05 g/cm3
sűrűségű 10,0 w%-os sósavval? A végbement reakció rende￾zendő egyenlete:
…AgNO3 + …HCl → …AgCl + …HNO3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

`Na_2CO_3` + 2 `HCl` `rightarrow` 2 `NaCl` + `CO_2` + `H_2O`

`M_(Na_2CO_3)` = 106 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

40 g HCl-oldatban van `40*20/100` = 8 g HCl, ami `8/36.5` = 0,22 mol

Az egyenlet szerint ez felannyi, vagyis 0,11 mol `Na_2CO_3`-tal reagál, ami `0.11*106` = 11,62 g.

100 g oldatban van 25 g `Na_2CO_3`

hány g oldatban van 11,62 g `Na_2CO_3`?

x = `11.62/25*100` = 46,47 g `Na_2CO_3`-oldat szükséges a közömbösítéshez.

2,

`Na_2S` + `Cd(NO_3)_2` `rightarrow` `CdS` + 2 `NaNO_3`

`M_(Na_2S)` = 78 `g/(mol)`

`M_(Cd(NO_3)_2)` = 236,4 `g/(mol)`

25 `cm^3` `Cd(NO_3)_2`-oldat tömege `25*1.03` = 25,75 g; ebben van `25.75*5.04/100` = 1,2978 g `Cd(NO_3)_2`, ami `1.2978/236.4` = 0,0055 mol

Az egyenlet szerint ez reagál ugyanennyi, vagyis 0,0055 mol `Na_2S`-dal, aminek a tömege `0.0055*78` = 0,4282 g.

100 g oldatban van 9,25 g `Na_2S`

Mennyi oldatban van 0,4282 g `Na_2S`?

y = `0.4282/9.25*100` = 4,63 g a kérdéses `Na_2S`-oldat tömege.

3,

`AgNO_3` + `HCl` `rightarrow` `AgCl` + `NaNO_3`

`M_(AgNO_3)` = 169,87`g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36,45 `g/(mol)`

15 `cm^3` HCl-oldat tömege `15*1.05` = 15,75 g; ebben van `15.75*10/100` = 1,575 g HCl, ami `1.575/36.45` = 0,0432 mol

A reakcióegyenlet szerint ez a HCl-mennyiség ugyanennyi mol, vagyik 0,0432 mol `AgNO_3`-tal reagál.

0,0432 mol `AgNO_3` tömege `0.0432*169.87` = 7,34 g.

100 g `AgNO_3`-oldatban van 1 g `AgNO_3`

Hány g oldatban van 7,34 g `AgNO_3`?

z = `7.34/1*100` = 734 g az `AgNO_3`-oldat tömege.

Az oldat térfogata:

`V=m/rho` = `734/1.01` = 726,7 `cm^3` az `AgNO_3`-oldat térfogata.
0