Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
635
Mekkora tömegű szilárd ólom(II)-nitrát reagál el maradéktalanul 20,0 g 11,0 w%-os ká￾lium-jodid-oldattal? A végbement reakció rendezendő egyenlete:
…Pb(NO3)2 + …KI → …PbI2 + …KNO3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(Pb(NO_3)_2` = 331,2 `g/(mol)`

`M_(KI)` = 166 `g/(mol)`

`Pb(NO_3)_2` + 2 `KI` `rightarrow` `ul(PbI_2)` + 2 `KNO_3`

20 g KI-oldatban van `20*11/100` = 2,2 g KI, ez pedig `2.2/166` = 0,0132 mol

Az egyenlet szerint ez feleannyi mol ólom-nitráttal reagál, ami 0,0066 mol, ennek a tömege pedig `0.0066*331.2` = 2,195 g.
0