Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszíves segítettek megoldani

Főoldal » Középiskola » Matematika
602
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel kiszámolták az alapon fekvő két szöget, így azzal szerencsére nem kell veszkődni (trigonometriával kiszámolható, ha már tanultátok házi feladatnak adnám, hogy számold ki, mert erős kerekítés van az eredményben :)).
Viszont tudnunk kell a másik két szöget. A trapéznak szerencsére az a tulajdonsága, hogy a szárakon lévő szögek 180°-ra egészítik ki egymást. Így a másik alapon fekvő szögek 93.5°-ak (180°-86.5°).
A locsoló 16 m sugarú körben locsol. A kérdés az, hogy mekkora területet locsolnak be ezek a locsolók. Körcikkek területét kéne összeadni, majd arányosítani a kert teljes alapterületével.
A körcikk terület a következő: T=(i*r)/2, ahol i az adott szöghöz tartozó ívhossz, r pedig a sugár. Az ívhosszat a következő módon számoljuk: i=2*r*π/360*α, ahol r továbbra is az adott ívhosszhoz tartozó sugár, α pedig a ívhosszhoz tartozó szög.
Mivel a 16 m-es sugár pont felezi a rövidebbik alapot, illetve a szárakat, ezért nincs átfedés a belocsolt területek között, így a négy körcikk területét simán összeadhatjuk.
Az adatokat behelyettesítve a következő eredmények jönnek ki:
93.5°-os szöghöz tartozó körcikk terület:
i=2*16*π*93.5/360 => 26,11 (m)
T₁=26,11*16/2 => 208,88 (m²)
Két ilyen körcikkünk van 208,88*2=417,76 (m²) (ez az eredmény majd a b) ponthoz is kell)
86,5°-os szöghöz tartozó körcikk terület:
i=2*16*π*86.5/360 => 24,16 (m)
T₂=24,16*16/2 => 193,24 (m²)
Ebből a körcikkből is kettő van 193,24*2=386,49 (m²) (Én a pontos értékekkel számolok , de csak két tizedesjegyig írom a számokat, ebből adódik az eltérés)
Ki kell számolni a trapéz teljes területét. A trapéz területe (a+c)/2*m, ahol a és c a két alap hossza, m a trapéz magassága. Mivel szimmetrikus a trapézunk ezért a magasságot így számoljuk: m= b²-((a-c)/2)²  (ahol b az egyik szár hossza). m= 32²-((36-32)/2)²  => m= 1020 ~31,94 (m).
Innen már kiszámolható a teljes kert területe:
T=(32+36)/2*31,94 => 34*31,94 =>1085,87 (m²)
Az a) kérdésre a következő a válasz:
(T₁ + T₂)/T=(417,76+386,49)/1085,87 => 0,7406 százalékban, mert ez a kérdés: 74,06%
A b) kérdésre időközben megkaptuk a választ: T₁ formájában, hiszen a hosszabbik alapon lévő két locsoló leállása esetén csak a rövidebb alapon lévők működnek. Annak a területét pedig már kiszámoltuk előbb.
Tehát 2*T₁=2*26,11*16/2 => 417,76 (m²) Ha %-ban is kérdezik, akkor 417,76/1085,87=0,3847 ~38,47%!
0