Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
464
6.) Hány liter 5 %-os és 11 %-os sóoldatot kell összekevernünk ahhoz, hogy 150 liter 6,4 %-os sóoldatunk legyen?

Többit csatoltam. Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`6.)`

`1.`
oldat tömege: `x`
töménység: `5%`
tömény anyag: `0,05x`
`2.`
oldat tömege: `150-x`
töménység: `11%`
tömény anyag: `0,11*(150-x)`
`3.`
oldat tömege: `150`
töménység: `6,4%`
tömény anyag: `0,064*150=9,6`

`0,05x+0,11(150-x)=9,6`
`0,05x+16,5-0,11=9,6`
`16,5-0,06x=9,6` `color(red)(//+0,06x)`
`16,5=9,6+0,06x` `color(red)(//-9,6)`
`0,06x=6,9` `color(red)(//÷0,06)`
`x=115`

`Ell.:`
`0,05*115+0,11(150-115)`
`5,75+3,85=9,6`
`9,6=9,6`

`115` és `35` liter sóoldatot kell összekevernünk.
0

`3.)`

`x:` összes pénz

első nap: `1/3x+900`
második nap: `1/3(x-(1/3x+900))+600`
harmadik nap: `1400` Ft

`1/3x+900+1/3(x-(1/3x+900))+600+1400=x`
`1/3x+900+1/3(2/3x-900)+600+1400=x`
`1/3x+900+2/9x-300+600+1400=x`
`5/9x+2600=x` `color(blue)(//-5/9x)`
`4/9x=2600` `color(blue)(//÷4/9)`
`x=5850`

első nap: `1/3*5850+900=1950+900=2850` `Ft`
második nap: `1/3(5850-2850)+600=1600` `Ft`
harmadik nap: `1400` `Ft`

`2850+1600+1400=5850`
`5850=5850`
0