Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Töri

54
Sorold fel a francia forradalom azon eseményeit,amelyek fordulopontot jelentettek!
Hogyan emelkedett fel Napóleon a császári cimig?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
Szia.
1789 a francia forradalom
16. Lajos össze hívta a rendi gyűlést 1789 május
A királyság a háborúk és a fényűző élet miatt valtsagba került. Röpiratok panasz levelek tízezrei keletkeztek. A 3. rend képviselőí az egész nép szó szólóiként léptek fel.
Labdajáték eskü 1789 június 17.
A hírek hallatán Párizsban felkelés tört ki néhány héten belül ország szerte mindenütt megmozdult a nép. Augusztus 4 az új nemzetgyűlés eltörölte a feudális jogokat. Augusztus 26 elfogadta az ember és polgári jogok nyilatkozatát. A király és hívei ellenlépéseket tett csapatokat vont össze újra megmozdult a nép. A nők menete Párizs 1789 október 5-6. A királyt és a nemzetgyűlést Párizsba kísérték. A pénzügyi csőd elkerülésére kisajátították az egyházi javakat. 1791 őszére született meg az alkotmány. Amely kialakította az alkotmányos monarchia rendjét. A király nyári szökési kísérlete és a továbbra is a fennálló gazdasági problémák miatt az új rendszer nem tudot megszilárdult. Az októbertől működő törvény hozó gyűlés képviselői megosztották voltak az állam háború vagy béke között. 16. Lajost elítélték és kivégezték.1793 január 21. Megszületett a köztársaság az új törvény hozassal és a nemzeti kommentel. A forradalom védelme nevében 1793 június 2- tól egy évig tombol a terror. A jakobinus diktatúra vezetői Danton és Robespierre. 1795 től egy sajátos köztársasági államforma jött létre a Direktórium a nagypolgárságot képviselte. A bizonytalan helyzetet Napóleon használta ki. 1799 puccsal magához ragadta a hatalmat. A császári címet is megszerezte. Napóleon merkantilista politikájával stabilizálta a francia gazdaságot.a hadsereg megrendeléseivel serkentette az ipart értékálló pénzt adott ki a parasztság nagy részét földhöz juttatta modernizálta a közigazgatást polgári törvénykönyvet adott ki. Európai riválisait háborúk sorozatában verte meg.

0