Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9. Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
527
Mennyi hő szabadul fel 30dkg szőlőcukor elégetésekor? DeltakH(szőlőcukor) = -1271kJ/mol;
DeltaKH(CO2) = -394kJ/mol; DeltaKH(H20(f)) = -286kJ/mol
Sziasztok! Ebben kérnék segítséget! Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A felírt égési egyenlet (glükóz égése): C₆H₁₂O₆ + 6 O₂ = 6 CO₂ + 6 H₂O, azaz kiszámítható a reakcióegyenletből 1 mol szőlőcukor égéshője: DeltaRH=((6×(-394)+6×(-286)) - (-1271)= (-4080+1271) = (-2809) kJ/mol az égéshő, n(szőlőcukor)=300 g/(180,18 g/mol)= 1,665 mol a cukor anyagmennyisége, s mivel 180,18 gramm (1 mol) cukor égése (-2809) kJ hőfelszabadulással jár, akkor arányosan 1,665 mol cukor égése: Q= (1,665/1)×(-2809) kJ= (-4676,99), kb. (-4677) kJ hő fog fejlődni , amit megint átválthatunk MegaJoule-ra (1000-rel osztjuk a kJ számértékét): Q= (-4,677) MJ hő fejlődik 30 dkg szőlőcukor égésével! :)

Remélem érthető volt a levezetésem!
Módosítva: 4 éve
0