Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9. Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
436
Mekkora hő szabadul fel 30 dm3 789,3 kg/m3 sűrűségű etanol elégetése során?
DeltaKH(CO2,g) = -394 kJ/mol,
DeltaKH(H20,f) = -286 kJ/mol,
DeltaKH (C2H5OH,f) = −277,8 kJ/mol,
Sziasztok, ebben a feladtban kérnék segítséget! Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A reakcióhőt a felírt egyenletből (égésből) számoljuk ki: C₂H₅-OH + 3 O₂ = 2 CO₂ + 3 H₂O, azaz DeltaRH=((2×(-394)+3×(286)) - (-277,8) = (-1646+277,8) = (-1368,2) kJ/mol, tehát ennyi hő fejlődik 1 mol etanol (M=46,08 g/mol) égése során.
Nekünk van: m(etanol)=30 dm³×0,7893 kg/dm³ = 23,679 kg= 23.679 g etanolunk, arányosan kiszámítható a fejlődő hő mennyisége: Q= (23.679/46,08) mol × (-1368,2) kJ/mol = (-703.073,086) kJ, ami 1000-rel osztva (-703,073) MJ hő fejlődését fogja jelenteni, tehát ennyi hő fog felszabadulni! :)

Remélem érthető volt a levezetésem!
0