Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9. Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
539
Mennyi hő szabadul fel 30dkg szén elégetésekor?
DeltaKH(CO2,g) = -394 kJ/mol,
Sziasztok, Segítséget szeretnék kérni! Köszönöm ha valaki foglalkozik vele!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

30 dkg szén az éppen 300 gramm. Mivel a móltömege a szénnek 12,01 g/mol, így 300 g szén: n(C)=300/12,01= 24,979 mol anyagmennyiségű.
Tudjuk, hogy 1 mol C égésekor (-394) kJ hő fejlődik, akkor arányosan több fejlődik 24,979 mol-ból: Q= 24,979×(-394)= (-9841,798) kJ fog fejlődni, megaJoule-ra átváltva (osztjuk a kJ-t 1000-rel!): (-9,842) MJ lesz a fejlődő hő mennyisége! :)

Remélem érthető volt a levezetésem!
1