Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9. Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
468
1.) Mennyi hő szabadul fel 30 dm³ standard nyomású és 25 °C hőmérsékletű metánból tökéletes égést feltételezve, valamint ha a keletkezett víz folyadék halmazállapotú?
DeltaKH(CH4 (g)): - 74 kJ/mol;
DeltaKH(CO2 (g)): - 394 kJ/mol;
DeltaKH (H20(f)) - 286 kJ/mol

Sziasztok, az alábbi kémia feladatban kérnék segítséget. Köszönöm ha valaki szán rá időt!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia Dávid!

A metán tökéletes égési egyenlete: CH₄ (g.) + 2 O₂ (g.) = CO₂ (g.) + 2 H₂O (f.), standard állapotban 25 fokon 1 mol bármely féle gáz 24,5 dm³ térfogatot tölt be, akkor 30 dm³ metán anyagmennyisége: n(metán)= 30/24,5= 1,2245 mol, a reakcióhő vagy égéshő pedig az egyenlet alapján: DeltaRH=((-394)+2×(-286)) - (-74)= (-966+74)= (-892) kJ/mol, tehát 1 mol metán tökéletes elégetésével összesen (-892) kJ hő szabadul fel, nekünk van 1,2245 mol, ebből arányosan több hő képződik, azaz: Q= 1,2245×(-892) kJ= (-1092,245) kJ= (-1,0922) MJ hő fog felszabadulni ennyi mol metán égése során! :)

Remélem így már érthető volt a levezetésem!
0