Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIA EMELT

Főoldal » Középiskola » Kémia
431
Sziasztok valaki megtudná nekem csinálni ezt részletes levezetéssel? (631/A)
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A pH definíció szerint:
`pH = -log[H^(+)]`

Tehát a pH a hidrogénionok koncentrációjának tizes alapú logaritmusának -1-szerese.

A példában a sósav szolgáltatja a hidrogénionokat a rendszernek:
`HCl -> H^(+) + Cl^(-)`
(a disszociáció gyakorlatilag teljes)

Tehát ha kiszámoljuk, hogy mekkora anyagmennyiségű `HCl`-ből indultunk ki, akkor a térfogat ismeretében megkapjuk a `H^(+)` koncentrációját, amiből pH-t tudunk számolni.

`n_(HCl) = (1cm^3*1.185 (g)/(cm^3)*0.37)/(36.5 (g)/(mol)) = 0.0120 mol`

(térfogatból a sűrűség ismeretében tömeget számoltunk, de a tömegszázalék miatt ennek csak a 0,37-szerese a HCl. A tömegből a moláris tömeggel meg anyagmennyiséget kapunk)

Mivel
`c = n/V`

Így:
`c = (0.0120mol)/(5dm^3) = 2,4*10^-3 M`

Tehát a pH:
`pH = -log[2,4*10^-3] = 2.62`
Módosítva: 4 éve
0