Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
830
Egy rézgyűrű átmérője 10°C hőmérsékleten 0,18m egy vasgömb átmérője 10°C-on 0,1805m. (alfaVas=1,2*10^-5°C, alfaRéz=1,62*10^-5°C) Milyen hőmérsékletre kell melegíteni mindkét testet, hogy a gömb éppen átférjen a gyűrűn?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

`Delta l=alpha*l*DeltaT`

`Delta l` = `l-l_0`

`l-l_0=alpha*l_0*DeltaT`

`l=alpha*l_0*DeltaT+l_0`

`alpha_1*l_(01)*DeltaT+l_(01)=alpha_2*l_(02)*DeltaT+l_(02)`

`1.62*10^(-5)*0.18*DeltaT+0.18=1.2*10^(-5)*0.1805*DeltaT+0.1805`

`DeltaT` = `(0.1805-0.18)/(1.62*10^(-5)*0.18-1.2*10^(-5)*0.1805)` = `666.dot(6)` °C

T = `T_0+DeltaT` = `666.dot(6)+10` = `676.dot(6)` °C
1