Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kerlek segitsetek

Főoldal » Középiskola » Matematika
449
sziasztok.nagyon fontos ha lehet meg ma kerlek segitsetek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sürgős, sos, mértan
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Első:
OB szakaszt a sugár, tehát OA=r+8
ABC háromszög hasonló AOT háromszöggel, mert mindhárom szögük egyenlő (OT merőleges AT-re, mivel a az érintőhöz húzott sugár merőleges rá)
A hasonlóság miatt felírható:
8/3 = (8+r)/r
innen: 8r=24+3r
5r=24
r=4,8 cm

Második:
DEC háromszög hasonló CBF háromszöghöz, mert oldalainak aránya páronként 2/3
DE "párja" CB, EC párja pedig BF.
A hasonlóságból következik, hogy az általuk bezárt szög azonos nagyságú.
1