Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
1291
100 g 5 tömegszázalékos KNO3 oldatot elektrolizálunk grafitelektródok között.
Az elektrolízis során 100000 C töltést használtunk el. Hány tömegszázalékos a visszamaradó oldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Kálium-nitrát oldat elektrolízisekor csak szimpla vízbontás történik, tehát az oldat töményedni fog a sóra nézve!
H₂O = H₂ + 0,5 O₂ az egyenlet, 1 mol víz (18,02 g) bontása 2 mol elektron átvitelt igényel, ami : 2×96.500 C = 193.000 C, nekünk van 100.000 C töltésünk, ami aránypárral kifejezve: ((100.000/193.000)×18,02) g= 9,337 gramm víz elbontását jelenti, azaz az oldatunk tömege ennyivel csökkent az elektrolízis után, tömege: m(oldat)=100-9,337= 90,663 g lesz, amiben maradt ugyanannyi só (tömegét tekintve), azaz 5 gramm, visszaszámolva 100 gramm-ra (hogy megkapjuk a tömeg%-ot): (100/90,663)×5= 5,515 tömeg%-os lesz az oldatunk, vagy másképp írva: 5,52 tömeg%-os KNO₃-oldatunk lesz elektrolízis után! :)

Remélem érthető volt a levezetésem! :)
0