Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Reakciósebesség

Főoldal » Középiskola » Kémia
474
Az E és D anyag oldata azonos koncentrációjú. Hogyan viszonyul egymáshoz az E + D = F reakciók sebessége adott T hőmérsékleten ha,

A) 100-100 cm3-t öntünk össze az oldatokból, amelyekben 0,001 mol oldott anyag van

B) 250-250 cm3-t reagáltatunk, amelyek 0,01 mol oldott anyagot tartalmaznak

C) 1-1 dm3-t reagáltatunk, amelyekben 0,1 mol oldott E, illetve D anyag található.

10 perce ülök a feladat fölött, de nemtudom hol és mivel kezdjem.
Előre is köszönöm a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A reakciósebesség: v=k·(E)·(D), vagyis a k állandó mellett szorozzuk ezt az "E" anyag mol/dm³-beli és a "D" anyag mol/dm³-beli koncentrációval! (Valószínúleg másodrendű a folyamat, mert két kiindulási reaktánstól függ a reakció sebessége!)

A; v(1)=k·(0,01)·(0,01)= k·0,0001 (mol/(dm³·sec) lehet például)
B; v(2)=k·(0,04)·(0,04)=k·0,0016 (ugyanaz a mértékegysége itt is!)
C; v(3)=k·(0,1)·(0,1)=k·0,01 (itt is ugyanaz lesz a mértékegység)

v(3): v(2): v(1)= 0,01: 0,0016: 0,0001 = 100: 16: 1 a reakciósebességek aránya, azaz az C; a leggyorsabb és az A; a leglassúbb folyamat (vagy reakció) ! :)

Remélem így már érthető és tudtam segíteni Neked!
1