Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítások

Főoldal » Középiskola » Kémia
597
1) A kalcium a levegő oxigénjével gyorsan reakcióba lép. Mi a keletkezett ionvegyület képlete és tömegszázalékos összetétele?

2) 27 g alumíniumból hány g Al2O3 keletkezik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

1; A lejátszódó folyamat a kalcium oxidálódása kalcium-oxiddá: 2 Ca + O₂ = 2 CaO , azaz 1 mol kalciumion mellett 1 mol oxidion található a CaO ionos kötésű fehér, szilárd anyagban (alsó index a Ca-nál és az O-nál is 1, ezt nem írjuk ki, elhagyjuk!), mivel 40,1 g 1 mol kalcium(ion) és 16 g 1 mol oxigén(oxidion), így a tömeg%-os összetétel: (40,1/56,1)×100= 71,48 tömeg% Ca-ion és (100-71,48)= 28,52 tömeg% oxidion! :)

2; 2 Al + 1,5 O₂ = Al₂O₃ a reakció egyenlete, 2 mol alumínium az 2×27=54 gramm, és ebből (2×27+3×16)=102 gramm (ami éppen 1 mol-nyi!) alumínium-oxid keletkezik.
Ezért feleannyi tömegű (gramm) alumíniumból feleannyi tömegű oxid keletkezik, ez pedig: m(Al₂O₃)=102/2=51 gramm, ennyi fog képződni tehát 27 gramm alumíniumból! :)
0