Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladatsorban szeretnék segítséget

Főoldal » Középiskola » Matematika
424
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1,

Ábra

Értékkészlet: `y in [-3;1]`

Zérushely:

`|x-2|-3=0`

`|x-2|=3`

`x_1-2=3` `rightarrow` `x_1` = 5

`x_2-2=-3` `rightarrow` `x_2` = -1

Zérushelyek: (5;0) és (-1;0).

2,

`4^x=2^(x^2-3)`

`4^x=2^(2x)`

`2^(2x)=2^(x^2-3)`

Az alapok egyenlők, a kitevők is.

`2x=x^2-3`

`x^2-2x-3=0`

`(x-3)(x+1)=0`

Szorzat akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla.

`x_1` = 3

`x_2` = -1

Ellenőrizd!

3,

Ábra

A berajzolt derékszögű háromszög oldalai kiszámolhatók:

`(18-12)/2` = 3 cm

A szög megállapításához ez is elég.

`cosalpha` = `3/5` = 0,6

`alpha` = 53,13°.

A másik szög: 180-`alpha` = 126,87°.

4,

`a_1` = 4

`a_5` = 48 = `a_1*q^4`

Elosztva a kettőt egymással:

`a_5/a_1` = `48/4` = 12 = `q^4`

`q_1` = `root(4)(12)`

`q_2` = `-root(4)(12)`

Ha q = `root(4)(12)`, akkor

`a_8` = `a_1*q^7` = kiszámolod, vagy egyszerűbb, ha `a_5`-től indulsz `a_8` = `a_5*q^3`;

Ugyanígy, ha `q=-root(4)(12)`, ugyanez lesz a megoldás, csak negatív előjellel.

5,

átlag: összeadod és osztod a darabszámmal. `bar(x)` = `(11+15+22+15+20+12+15+12+10)/9` = `14.dot(6)`.

módusz: leggyakrabban előforduló elem (15)

medián: sorbarakod a számokat és a középső elem.

10, 11, 12, 12, 15, 15, 15, 20, 22

9 elem van, az 5. elem a 15.
1

Köszönöm a segítségedet!
0