Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi feladat. Köszönöm ha segítesz <3

Főoldal » Középiskola » Fizika
372
Egy 120 km/h sebességgel haladó gépkocsi egyik kerekében felgyűrődött a fékbetét. A felgyűrődött fékbetét 8 N erővel nyomódik a fékdobhoz, a fékbetét és a fékdob közötti súrlódási tényező 0,4.

Mennyi idő múlva riaszt a beépített szenzor, ha a súrlódási munka teljes egészében hővé alakul, és a keletkezett teljes hő az 1 kg tömegű vasból készült kerékagyat melegíti. A kerékagy eredeti hőmérséklete 30 Celsius volt, megengedett legmagasabb üzemi hőmérséklete 60 Celsius. A vas fajhője 460 J/kg Celsius.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
v = 120 `(km)/h` = `33.dot(3)` `m/s`

`mu*F*s=c_("vas")*m_("vas")*DeltaT`

s = `(c_("vas")*m_("vas")*DeltaT)/(F*mu)` = `(460*1*(60-30))/(8*0.4)` = 4312,5 m.

t = `s/v` = `4312.5/(33.dot(3))` = 129,375 s
2