Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek holnapra kell! 8. Osztály matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
999
Be kell bizonyítani, hogy 3 egymást követő, pozitív természetes szám, osztható 6-tal.
Ilyen feladatok lesznek a holnapi témazáróban, szóval nagyon sürgős!!!
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
ELÍRTAM! 3 EGYMÁST KÖVETŐ, POZITÍV TERMÉSZETES SZÁM !!!SZORZATA!!! OSZTHATÓ 6-TAL
0

6-tal osztható egy szám akkor, ha osztható 2-vel ÉS 3-mal IS.

Vegyünk randomra 3 egymást követő poz. egész számot.:
3 4 5 | 4*5=20, a 20 oszható 2-vel, és amelyik számot megszorzod 3-mal (vagy 3-mal osztható számmal), az osztható is lesz vele.

Tehát 3 egymást köv. poz. egész számból legalább 1 osztható 3-mal, a másik kettő szorzata meg páros lesz és a poz. páros számok oszhatók 2-vel.
pl.: 7 8 9 =>9 osztható 3-mal, 7*8=565, ami meg oszható 2-vel.

14 15 16 => 15 oszható 3-mal, 14*16=224, ami meg páros.

Bármi kérdés merül fel, írj egy üzenetet.

Módosítva: 8 éve
0