Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
1175
Mekkora erővel lehet a víz alatt tartani egy 4dm3 térfogatú követ,amelynek sűrűsége 2500 kg/m3 ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Felhajtóerő,arkhimédész törvénye
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A kő sűrűsége 2500 kg/m³ = 2,5 kg/dm³, vagyis 1 dm³ tömege 2,5 kg.

Mekkora a kő tömege? `m_"kő"` = ?

Aztán mekkora ennek a kőnek a súlya? `G_"kő"` = ? (biztos tudod, hogy súly = `m·g` és newton a mértékegysége)

Mekkora a kiszorított víz térfogata? `V_"víz"` = ? (azt biztos tudod, hogy 1 dm³ = 1 liter. Hány liter vizet szorít ki a kő?)

Mekkora a kiszorított víz tömege? `m_"víz"` = ? (azt is biztos tudod, hogy 1 liter víz az éppen 1 kg)

Mekkora a kiszorított víz súlya? `G_"víz"` = ?

Az lesz a felhajtóerő. Annyival kevesebb erővel kell tartani a követ:
`F_"tartó" = G_"kő" - G_"víz"`
0