Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SEGITSÉG! Surgos!

Főoldal » Középiskola » Kémia
451
a. Mennyi a 0,1M-os koncentrációjú HCl oldat pH-ja?
b. Tudva, hogy a HCN gyenge sav, számítsd ki a 0,01mol/l koncentrációjú oldat pH-ját.
Adott: K s =4,9·10 -10 .
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
a. pH=-log0,1=1
0

Van egyszer a sav disszociációja

`K_s` = `x^2/(0.01-x)` = `4.9*10^(-10)`; ha x-et nem hanyagoljuk el a 0,01-hez képest (pedig el lehet), akkor ezt megoldva x-re:

`x^2+4.9*10^(-10)*x-4.9*10^(-12)` = 0

A negatív gyököt nem vesszük figyelembe.

x = `2.21*10^(-6)`, ennyi a hidrogénion-koncentráció.

Ha elhanyagoljuk a nevezőben az x-et, akkor:

x = `root()(K_s*c_s)` = `root()(4.9*10^(-10)*0.01)` = `2.21*10^(-6)`.

Ha ebből számolunk pH-t, akkor

pH = `lg[H^+]` = `-lg(2.21*10^(-6))` = 5,656

És itt készen vagyunk, a többi fakultatín.

Mivel ugyanannyit kaptunk, elhanyagolható, ha nincs kedved másodfokú egyenlettel bíbelődni, akkor ezt az utat érdemes választani (nem mindig lehet).



Azért azon érdemes elgondolkozni, hogy ilyen alacsony koncentrációknál más tényező is számít. Mert ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor (itt nem, de vannak olyan esetek) jelentős eltérés lehet.

Például:

`10^(-7)` `(mol)/(dm^3)` koncentrációjú sósav pH-ja? Rávágod, hogy 7. Semleges a savoldat???

`10^(-8)` `(mol)/(dm^3)` koncentrációjú sósav pH-ja? Rávágod, hogy 8. Na ez már durvább, lúgos a pH-ja a savoldatnak?

Na itt kell figyelembevenni a víz disszociációját?

`K_v` = `[H_3O^+]*[OH^-]` = `10^(-14)`

Visszatérve a kérdéses oldatra:

Az oldatunkban van `2.21*10^(-6)` `(mol)/(dm^3)` `H^+` a savból és x `(mol)/(dm^3)` a vízből; illetve szintén x `(mol)/(dm^3)` a `[OH^-]`.

A vízionszorzatot felírva:

`10^(-14) = x*(2.21*10^(-6)+x)`

Ha ezt megoldjuk x-re, akkor (a negatív gyököt szokás szerint nem nézzük)

x = `4.52*10^(-9)`; ez a hidroxidion-koncentrációt mutatja.

`pOH=-lg[OH^-]` = `-lg(4.52*10^(-9)` = 8,345

pH = 14-pOH = 14-8,345 = 5,655

Mivel ugyanannyit kapunk, ebben az esetben a vízionszorzatot nem szükséges figyelembe venni.

Bocs, ha hosszú lett, hátha tanultál valamit.
0