Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika SOS!!!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
484
A karikázott feladatok kellenének...
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`d)`
1. Oldat:
tömeg: `200` `g`
töménység: `50%`
tömény anyag: `0,5*200=100` `g`
2. Oldat:
tömeg: `300` `g`
töménység: `40%`
tömény anyag: `0,4*300=120` `g`
3. Oldat:
tömeg: `200+300=500` `g`
töménység: `x`
tömény anyag: `500x=120+100`

`500x=120+100`
`500x=220` `color(blue)(//÷500)`
`x=0,44` azaz `44%`

`Ell.:`
`0,44*500=220`
`120+100=220`
`220=220`

`44%` töménységű oldatok kapunk.

`f)`
1. Oldat:
tömeg: `200` `g`
töménység: `30%`
tömény anyag: `0,3*200=60` `g`
2. Oldat:
tömeg: `x`
töménység: `36%`
tömény anyag: `0,36x`
3. Oldat:
tömeg: `200+x` `g`
töménység: `34%`
tömény anyag: `0,34(200+x)` `g`

`60+0,36x=0,34(200+x)`
`60+0,36x=68+0,34x` `color(red)(//-60-0,34x)`
`0,02x=8` `color(red)(//÷0,02)`
`x=400`

`Ell.:`
`0,36*400=144`
`0,34(200+400)=204`
`144+60=204`
`204=204`

`400` gramm `36%-os` sóoldattal kell elkeverni.

`g)`
1. Oldat:
tömeg: `x`
töménység: `75%`
tömény anyag: `0,75x`
2. Oldat:
tömeg: `300-x`
töménység: `25%`
tömény anyag: `0,25(300-x)`
3. Oldat:
tömeg: `300` `g`
töménység: `45%`
tömény anyag: `0,45*300=135` `g`

`0,75x+0,25(300-x)=135`
`0,75x+75-0,25x=135`
`0,5x+75=135` `color(green)(//-75)`
`0,5x=60` `color(green)(//÷0,5)`
`x=120`

`Ell.:`
`0,75*120=90`
`0,25(300-120)=45`
`90+45=135`
`135=135`

Tehát `120` gramm `75%-os` és `180` gramm `25%-os` oldatot kevertek össze.
0