Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
478
a, Aranyatom tömeg kiszámolasa.
b, Mennyi aranyatom kerul ot forintba, ha a szinarany g-ja 8800 ft?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

Az arany atomtömege (periódusos rendszerben meg tudod nézni) 197 `g/(mol)`.

Ez azt jelenti, hogy 1 mol arany, ami `6*10^(23)` darab aranyatom, tömege 197 g.

Akkor 1 db aranyatom tömege: `1/(6*10^(23))*197` = `ul(3.28*10^(-22))` g.

b,

1 g arany, ami `1/197` mol, vagyis `(6*10^(23))/197` = `3.046*10^(21)` db aranyatom kerül 8800 Ft-ba.

Mennyi aranyatom kerül 5 ft-ba?

x = `5/8800*3.046*10^(21)` = `ul(1.73*10^(18))` db aranyatom kerül 5 Ft-ba.
1