Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH mérő mérőegyenlete, valaki segítsen meg <3

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
357
Egy pH-mérőt veszünk használatba, két pufferre állítjuk be.
pH=4,00 értékű pufferre kapott érték 253,6 mV,
pH=7,00 pufferre 80,2 mV.
a) Írja fel az analitikai mérőgörbe egyenletét U(mV) = a∙pH + b alakban! („a” a meredekség, „b” a tengelymetszet, a pH-mérő „0” pontja.
b) Megfelelő-e a pH-mérő, ha:

az ideális meredekség (absz. értékben) 58,1 mV/pH,
az elfogadható érték pedig ±5%?


c) Hány mV-ot mutat a műszer pH=5,43-ra?
d) Mekkora pH értéknek felel meg az U=110,0 mV?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, pH, méréstechnika, pH-mérő
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2


A pH helyére behelyettesíted a pH-értékeket, a feszültségek helyére meg a feszültségeket.

Kapsz két egyenletet két ismeretlennel, megoldod:

253,6 = 4a+b

80,2 = 7a+b

3a = 80,2-253,6 = -173,4

a = -57,8

253,6 = `4*(-57.8)+b`

b = 22,4

U = -57,8*pH+22,4

b,

`(58.1-57.8)/58.1*100` = 0,516 % (elfogadható)

c, Az a, -ban kapott egyenletbe behelyettesíted a pH = 5,43-at, megkapod a feszültséget.

d, mint a c,-nél, csak az U helyére a 110 mV-ot.
0

Ez a feladat melyik könyvből/tankönyvből származik?
0