Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
462
Csatoltam képeket.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

439.

A vödör felhúzásához a hasznos energia (erő, munka, ahogy tetszik) csak a 12 liter víz (ami legyen 12 kg), a befektetett energia viszont a teljes tömegre vonatkozik (a vödröt is beleértve, ami pedig 12+0,2 kg).

Így aztán a hatásfok:

`eta` = `m_("víz")/(m_("vödör")+m_("víz"))` = `12/12.2` = 0,9836 (ez százalékban 98,36 %)

b,

Az összes tömeghez még hozzájön a 4 méter lánc, ami 4 kg, ennek a tömegközéppontja 2 m-re esik, ezért a lánc tömegét számolhatjuk 2 kg-nak (nem kell egész úton húzni a láncot). Így a rendszer együttes tömege:

`m_ö` = `12+0.2+2*1` = 14,2 kg

W = `m_ö*g*h` = `14.2*10*4` = 568 J

441,

F = `m*g*sinalpha+mu*m*g*cosalpha` = `15*10*(sin20+0.2*cos20)` = 79,494 N

W = `F*s` = `79.494*60` `approx` 4769,6 J
1