Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldd meg az alábbi egyenletrendszert!

Főoldal » Középiskola » Matematika
385
Oldd meg az alábbi egyenletrendszert!
Csatoltam képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szorozd meg az első egyenletet `50`-el, majd add össze a két egyenletet.

`{(50*x^2,+,150*x,-,50*y,=,350),(13*x^2,-,87*x,+,50*y,=,28):}`

`63*x^2+63*x-378=0`

Szorzattá alakítva kapjuk a következő egyenletet:

`63*(x^2+x-6)=0`
`63*(x+3)*(x-2)=0`

`x_1=-3`
`x_2=2`

Mivel `y=x^2+3*x-7`, ezért

`y_1=9-9-7=-7`
`y_2=4+6-7=3`

Ellenőrzés ugyanaz, mint az alábbi RationalRick megoldó blokkjában.


Módosítva: 4 éve
-1

`x²+3x-y=7`
`13x²-87x+50y=28`

`7+y=x²+3x`
`y=x²+3x-7`

`13x²-87x+50(x²+3x-7)=28`
`13x²-87x+50x²+150x-350=28`
`13x²-87x+50x²+150x-350-28=0`
`63x²+63x-378=0`
Megoldóképlet:
`x1=-3`
`x2=2`

`y1=(-3)²+3(-3)-7=-7`
`y2=2²+3*2-7=3`

`Ell.:`
`1.:`
`(-3)²+3(-3)-(-7)=7` `7=7`
`13*(-3)²-87*(-3)+50*(-7)=28` `28=28`
`2.:`
`2²+3*2-3=7` `7=7`
`13*2²-87*2+50*3=28` `28=28`

`M={(-3; -7); (2; 3)}`
1