Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
354
Valaki tud segíteni? Mellékelten küldtem a képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a,

Lesz két hasonló derékszögű háromszöged, amelyben az egyik befogó az alap fele, a rajta fekvő szög is ismert.

A háromszög magassága lesz a másik befogó.

`tan alpha` = `m_a/(a/2)` `rightarrow` `m_a` = `a/2*tanalpha` = `6/2*tan30` = 1,73 cm (`color(red)(root()(3))`)

b,

A szár hossza (a derékszögű háromszög átfogója):

`cos alpha` = `(a/2)/b` `rightarrow` b = `(a/2)/cosalpha` = `3/cos30` = 3,464 cm (`color(red)(2*root()(3))`)

A háromszög területét többféleképpen is kiszámíthatjuk:

T = `(a*m_a)/2` = `(b*m_b)/2`

`m_b` = `(a*m_a)/b` = `(6*cancel(root()(3)))/(2*cancel(root()(3)))` = 3 cm
1