Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vázlatal, Egyenlettel meg vàlaszal kéne megoldani.

Főoldal » Középiskola » Matematika
576
Egy kétjegyű szàm jegyeinek összeg 11. Ha a számhoz 63-at adunk, olyan számot kapunk, amely ugyanazokat a szàmjegyeket tartalmazza, mint az eredeti, csak hogy fordított sorrendbe. Melyik ez a szàm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
help, SEGÍTSETEK
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a tízesek száma:x, akkor az egyesek száma:11-x, a szám értéke: 10x+11-x=9x+11
Ha hozzáadok 63-at az új szám: 9x+11+63=9x+74.
A feladat szövege szerint ez a szám úgy néz ki mintha az eredeti szám számjegyeit felcseréltük volna.
Akkor az új számban a tízesek száma: 11-x, az egyesek száma: x, a szám értéke: 10*(11-x)+x=110-9x
Akkor az egyenlet, amit felírhatunk: 9x+74=110-9x /+9x
18x+74=110 /-74
18x=36 /:18
x=2
Vagyis az eredeti számban a tízesek helyén 2-es áll, az egyesek helyén pedig 11-2=9-es.
A szám tehát 29.
Ellenőrzés: 29+63=92, ami tényleg az eredeti fordítottja
0