Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Adózási dolgozat feladat! FONTOS mert ezek a feladatok lesznek holnap!

Főoldal » Középiskola » Matematika
460
1.)
Egy teherfuvarozó egyéni vállalkozó tervei szerint 2022. június 29-én vásárol egy 5 020 kg önsúlyú és 3 tonna raksúlyú új, légrugós, tehergépjárművet, amely után – légszennyezés és a zajkibocsátás alapján – 30 %-os gépjármű-adókedvezmény jár.

a) Mennyi gépjárműadót kell várhatóan fizetnie a tárgy évben az új gépjármű után?

2.)
Egy pénzügyi ügyintéző anyuka 2022. évi munkaviszonyból származó havi alapbére 400 000 Ft. Jó munkájának elismeréseként december hónapban 300 000 Ft jutalmat kapott. Emellett, az év során - megbízási jogviszony keretében – további 600 000 Ft bevételre is szert tett az édesanya, amellyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy 10 % költségátalányt kíván érvényesíteni.

A három éves gyermeke után ő kapja a családi pótlékot, havi 12 200 Ft-ot.

A pénzügyi ügyintéző - válását követően – 2022. május 30-án házasságot köt egyéni vállalkozó párjával, akinek ez az első házassága. Az anyuka október 27-ével 91 napos várandósági orvosi igazolással rendelkezik Az első házasok kedvezményét, valamint a gyermek és a magzat utáni családi kedvezményt az édesanya veszi igénybe.

A 2022. október 27-ei orvosi felülvizsgálat során megállapítást nyert, hogy az édesanya súlyos cukorbeteg, így a kiállított orvosi igazolás alapján személyi kedvezményre jogosult.

Határozza meg a pénzügyi ügyintéző éves szja fizetési kötelezettségét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Feladat

Önsúly: 5.020 kg
A raksúly 50%-át kell vennünk így: 3.000 * 50% = 1.500 kg
Össz súly: 5.020 + 1.500 = 6.520 kg
Gépjárműadó össz súlyánál minden megkezdett 100 kg után fizetik az adót. Tehát 6.520 kg = 66
Tehergépjármű esetén az adó mértéke 850 Ft/100 kg.
A számított adót időarányosítani kell a bekerüléstől számítva az év utolsó napjáig nem beleszámolva a vásárlás napját.
2022.06.29 - 2022.12.31-ig 184 nap telik el.
A számított adó tehát: 66 * 85 * (184 / 365) = 28.281 Ft
Az adó alapot csökkenteni tudjuk a kedvezmény 30%-os mértékével.
Kedvezmény: 28.281 * 30% = 8.484 Ft
A fizetendő gépjárműadó: 28.281 - 8.454 = 19.797 Ft

2. Feladat

A családi pótlék adómentes!!!
Éves bruttó munkabér: 12 * 400.000 = 4.800.000 Ft
Jutalom: 300.000 Ft
Megbízási díj: 600.000 * 90% = 540.000 Ft
Jövedelem összesen: 4.800.000 + 300.000 + 540.000 = 5.640.000 Ft

Személyi kedvezmény: (200.000 / 3 (100 - Ft-ra kerekítve!!) ) * 3 = 200.100 Ft
Elsőházasok kedvezménye: 7 * 33.335 = 233.345 Ft
Családi kedvezmény: 66.670 * 1 * 9 + 133.330 * 2 * 3 = 1.400.010 Ft
Összes kedvezmény: 200.100 + 233.345 + 1.400.010 = 1.833.455 Ft

SZJA előleg alap: 5.640.000 - 1.833.455 = 3.806.545 Ft
Fizetendő SZJA: 3.806.545 * 15% = 570.982 Ft
0