Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Súrlódás feladatok!

Főoldal » Középiskola » Fizika
444
1-6 -ig kell a feladatokat megoldani, a képet csatoltam.

A segítséget előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#fizika #súrlodás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
A rajzon fel vannak tüntetve a testre ható erők.

A lejtővel párhuzamos erők:

`F_t-m*g*sinalpha` = 0

Lejtőre merőleges irányú erők:

`F_(ny)-m*g*cosalpha` = 0

- Általában ezeket a képleteket kell használni, ha nincs súrlódás és egyensúly van (a rendszer áll vagy egyenletes mozgást végez).

- Ha van súrlódás, akkor hozzájön a lejtő irányú erőhöz a `mu*m*g*cosalpha`.

- Ha a rendszer gyorsul vagy húzzuk F erővel, akkor 0 helyett jön az F erő, ami `m*a`.

1,

a,

m = 75 kg

`alpha` = 30°

`F_t` = `m*g*sinalpha` = `75*10*sin30` = 375 N

b,

`mu` = 0,15

`F_t` = `m*g*sinalpha-mu*m*g*cosalpha` = `75*10*sin30-0.15*75*10*cos30` = 277,6 N



A többinél is nagyjából így, ha elakadsz, akkor itt részletesen le van írva:

http://users.atw.hu/klemok/NTFizika9M.pdf
0

2,
a,
Fs = μmgcosα
Fs = 34,64N = mgcosα = 346,4N

b,
ma = mgsinα - Fs
0 = Fn-mgcosα
ma = mgsinα-μmgcosα
a = g(sinα-μcosα)
a = 5,86 m/s²

c,
v = √2al = 7,65 m/s

És ahogy kazah is írta, ugyanez az elv alapján kell megoldani a többit.
0