Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szinusz-tétel, koszinusz-tétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
395
42. Feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A jobb oldali háromszögre: (koszinusztétel)

`10^2=9^2+b^2-2*9*b*cos(36.28)`

`100=81+b^2-14.51b`

`b^2-14.51b-19=0`

Megoldóképlet: (a másik gyök negatív)

b = 15,72 cm

A nagy háromszögre: (szintén koszinusztétel)

`a=root()(15.72^2+18^2-2*15.72*18*cos(36.28))` = `root()(114.91)` = 10,72 cm

A szögeket szinusztétellel is lehet:

`sin(36.28)/sinbeta=a/b`

`sinbeta=(sin(36.28)*15.72)/10.72` = 0,868

`beta` = 60,19°

`gamma` = `180-(alpha+beta)` = 180-(60,19+36,28) = 83,53°.
0