Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szinusz-tétel, koszinusz-tétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
438
43. Feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Felírunk két egyenletet (koszinusz-tétellel):

I. `10.4^2=8.2^2+x^2-2*8.2*x*cosalpha`

II. `14.8^2=8.2^2+(2x)^2-2*8.2*2*x*cosalpha`

Elsőt szorozzuk kettővel, majd kivonjuk egymásból a két egyenletet:

`108.16=x^2+67.24-16.4*cosalpha`

`216.32=2x^2+134.48-32.8*cosalpha`

`81.84=2x^2-32.8*cosalpha` *

II. `219.04=4x^2+67.24-32.8*cosalpha`

`151.8=4x^2-32.8*cosalpha` **

**-*:

`69.96=2x^2`

x = `root()(69.96/2)` = 5,914 cm

Az oldal hossza: 2x = `2*5.914` = 11,83 cm
0