Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
474
1)A hálózati váltakozó feszültségnél periódusidő hányad részében nagyobb a pillanatnyi feszültség az effektív értéknél? (T/2)
2)Mennyi idő alatt emelkedik a hálózati váltakozó feszültség 0-ról a maximális érték harmadára? (1,08x10 a mínusz harmadikon s)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1, Mivel `U_(eff)` = `U_(max)/root()(2)`, ezért egy `pi` periódus alatt `pi/4` és `(3*pi)/4` között lesz nagyobb, vagyis `pi/2` tartományban nagyobb, a többi tartományban kisebb (Tehát a felénél).
(Elég vizsgálni `pi` perióduson, hiszen potenciálkülönbségről van szó).

2, f = 50 Hz `rightarrow` T = `1/f` = 0,02 s (ezt

`sinx=1/3` `rightarrow` x = 19,47°.

A `2pi` (360°) periódushoz tartozik 0,02 s; akkor

19,47°-hoz tartozik `19.47/360*0.02` = 0,00108 s.
1