Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Metek 7.-es vagyook.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
385
Nagyon kéne a segítség nem értem a matekot nem is az erősségem. Valaki nem tudna nekem ebben a házi feladatban segíteni? (Bemásoltam linkbe). Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Bármilyen síkidom kerületét úgy tudod kiszámolni, hogy az oldalak hosszát összeadod.

a,

A téglalap kerületét a

K = `2*a+2*b`

képlettel tudod kiszámolni.

Ebben az egyenletben van 3 betű, amiből kettőt ismersz, a harmadikat ki tudod számolni.

K = 30 cm

a = 7,5 cm

30 = `2*7.5+2*b` `color(red)("/(összevonás)"`

30 = `15 + 2*b` `color(red)("/-15")`

15 = `2*b` `color(red)("/:2")`

b = 7,5

A téglalap másik oldala (is) 7,5 cm; a kérdéses téglalap egyben négyzet is.

b,

A szabályos kilencszög kerületének kiszámítása:

K = `9*a` (Mivel minden oldala egyenlő hosszúságú).

K = `3 3/20` m

`3 3/20=9*a`

`63/20=9*a` `color(red)("/:9")`

a = `7/20`

A szabályos kilencszög egy oldalának hossza `7/20` m. (Ez tizedes tört alakban 0,35 m).

c,

Az egyenlő szárú háromszög kerületét a

K = `a+2*b`

képlettel tudod kiszámolni, ahol 'a' az alap, 'b' a szárak hossza.

K = 54 cm

a = 18 cm

54 = 18 + `2*b` `color(red)("/-18")`

`2*b` = 36 `color(red)("/:2")`

b = `36/2` = 18

Az egyenlő szárú háromszög szárai (is) 18 cm hosszúak, a keresett háromszög egyenlő oldalú.
1