Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudna nekem valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
626
Béla zsebében összesen 125000Ft van, 40bankjegy 2000 és 5000Ft-os alakjában. Hány darab van az egyes érmékből?
Ezt kellene felírni egyenletrendszerben.
Köszönöm a segítséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2


Van x darab 2000 Ft-os és 40-x darab 5000 Ft-os. Ha ragaszkodsz az egyenletrendszerhez, akkor y darab lesz az 5000 Ft-os.

A felírható egyenletek:

I. 2000x + 5000y = 125000

II. x+y = 40 `rightarrow` y = 40-x

I. 2000x + 5000(40-x) = 125000

2000x+200000-5000x = 125000

200000-3000x = 125000

3000x = 75000

x = 25

II: y = 40-25 = 15

Bélának tehát van 25 darab 2000 Ft-os bankjegye (ez 50000 Ft) és 15 darab 5000 Ft-os bankjegye (ez pedig (75000 Ft). Ez összesen 50000 + 75000 = 125000 Ft.
-1

x*2000+(40-x)*5000=125000
2000x+200000-5000x=125000
-3000x+200000 = 125000 /+3000x
200000 = 125000+3000x /-125000
75000 = 3000x
75000 = 3000x /:3000
x = 25

x=25 és 40-x tehát 40-25=15
Tehát 25db és 15db
Ell. : 25*2000+15*5000=125000
0